Grundutbildning i Motiverande Samtal (MI)
Motiverande samtal (MI) är en evidensbaserad samtalsmetod som används för att stödja människor i att hitta sin egen motivation för förändring och utveckling.
Vår grundutbildning i Motiverande samtal är perfekt för dig som arbetar inom vården, skolan, socialt arbete eller andra professionella sammanhang där kommunikation och förändringsarbete står i fokus. Under kursen får du lära dig praktiska tekniker som reflektivt lyssnande, öppna frågor och bekräftelser – verktyg som hjälper dig skapa starkare samtal och nå bättre resultat. Oavsett om du är nybörjare eller vill fräscha upp dina kunskaper i MI, är detta utbildningen för dig. Anmäl dig idag och ta första steget mot bättre samtal!
Vad du lär dig i kursen
Under utbildningen får du:
- En introduktion till MI:s grundläggande principer och förhållningssätt.
- Praktiska övningar för att utveckla dina färdigheter i aktivt lyssnande och att ställa öppna frågor.
- Strategier för att hantera ambivalens och motstånd på ett respektfullt och effektivt sätt.
- Konkreta verktyg för att motivera och stärka dina klienters självförtroende.
Praktisk information
- En grundutbildning i MI utförs under tre heldagar där teori, övning och diskussion blandas. Dag 1 och 2 sker påföljande dagar och dag 3 efter ungefär en månad. På så sätt hinner ni som deltagare öva och reflektera innan sista träffen.
- Kursen kräver inga förkunskaper.
- Den digitala kursen sker live vilket gör att vi behåller möjlighet att öva och diskutera och ställa frågor, såsom en vanlig utbildning på plats
- Den fysiska kursen sker i Örebro Fabriksgatan 18, 702 23 Örebro.
- Efter avslutad kurs får du ett intyg som visar att du har genomgått MI-utbildningen.
Kursdatum
Örebro
(ej möjligt att anmäla sig längre)
måndag 24 mars 09.00-17.00
tisdag 25 mars 09.00-16.30
onsdag 28 april 09.00-16.30
Plats: Fabriksgatan 18, 702 23 Örebro
Digital kurs (live)
(ej möjligt att anmäla sig längre)
måndag 3 mars 09.00-17.00
tisdag 4 mars 09.00-17.00
tisdag 1 april 09.00-17.00
Plats: zoom
Pris
Pris för fysisk utbildning: 5800kr ex moms (7250kr ink moms).
Pris för digital utbildning: 4500kr ex moms (5625kr ink moms)
Upplägg
En grundutbildning i MI utförs under tre heldagar där teori, övning och diskussion blandas. Dag 1 och 2 sker påföljande dagar och dag 3 efter ungefär en månad. På så sätt hinner ni som deltagare öva och reflektera innan sista träffen. Kursen kräver inga förkunskaper.
Den digitala kursen sker live vilket gör att vi behåller möjlighet att öva och diskutera och ställa frågor, såsom en vanlig utbildning på plats.
Så anmäler du dig
Klicka på någon av knapparna för ”Anmälan och betalning” för den kurs du önskar gå. Du kommer vidare till en betalningssida. Genom att betala har du anmält dig och säkrat din plats på kursen samt accepterat vår avbokningspolicy.
Notera – dessa kurser går ej att anmäla sig till längre. Denna sida uppdateras när nya kurser planeras.
Utbildningens innehåll
- Grundläggande teori kring MI
- Grundläggande principer: bekräfta, öppna frågor, reflektioner och summeringar
- Kommunikationsfärdigheter
- Motivation och att öka motivation
- Förebygga och möta motstånd (dissonans och bibehållandeprat)
- Beredskap till förändring
- De fyra uppgifterna: engagera, fokusera, framkalla och planera
- Förändringsprocessen och förändringsprat
- Samtalsramar
- Meny agenda
- Informera i dialog
- Att ge råd
- Diskussion
- Övningar
- Samtal kring relevanta case i gruppen / på arbetsplatsen
- Övrigt: Alla deltagare får tillgång till kursens material digitalt

Målgrupp
Utbildningen riktar sig till dig som arbetar med klienter, kunder eller medarbetare i samtal kring förändringsarbete och motivation. Exempel på yrkeskategorier: beteendevetare, socionomer, personal inom hälsa och vård, HVB, LSS, arbetsledare, lärare, rådgivare, coacher med flera.
Avbokning
För avbokning, sjukdom eller missat kurstillfälle, vänligen läs vår avbokningspolicy: länk här
Övrig information
Efter kursen erhåller du ett intyg att du genomgått grundutbildning i Motiverande Samtal. För intyg krävs att du deltagit aktivt på kursen i dess helhet.
Under kursdagarna får du nyttigare för- och eftermiddagsfika, tillgång till kaffe/te och frukt. Lunch står varje deltagare själv för. Lokalen ligger centralt i Örebro så närhet till många bra restauranger finns. Ofta brukar deltagare bestämma restaurang på plats på kursen och gå i samlad grupp.
För dig som vill läsa på och lära mer om Motiverande Samtal, finns samlade tips på gratis nerladdningsbart material, boktips och videos. Klicka dig vidare till tipsen här.
MINT
Josephine Hedlund som utbildar är medlem i MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers). Läs mer om Josephine här.
Kontakt och frågor
Maila till Be:spire: josephine @ bespire.se

Vad är Motiverande Samtal? (MI)
Motiverande samtal, eller Motivational Interviewing (MI), är ett förhållningssätt och ett sätt att kommunicera där målet är att låta lyssnaren eller klienten själv hitta sin motivation till förändring, tilltro på sig själv och upplevelsen av en trygg samtalsmiljö.
MI är en icke-konfrontativ och evidensbaserad samtalsmetod som används i rådgivning och behandling för att underlätta olika typer av förändringsprocesser. MI har du användning av i ditt företagande, som ledare, i din anställning och ditt privatliv.
MI började användas inom missbruksvården och vården. Idag används detta inom många olika områden då man sett att det ger positiva resultat. Exempel: inom skolan, av chefer, arbetsledare, kollegor, serviceyrken, vård, omsorg, socialtjänst, de som arbetar med människor, inom coachning, kuratorer och många fler. Många tycker också att MI fungerar bra privat – i sin relation, med sina tonårsbarn och vänner.

Det finns många olika sätt att lära mer om Motiverande samtal. Jag har samlat ett axplock av videos, gratis och nerladdningsbart material, några boktips och lite andra tankar. Länk till tips-sidan här.
Tidigare deltagare
- Samtalsterapeut (KBT)
- Psykolog
- Familjebehandlare
- Försäkringshandläggare
- Jobbcoach
- Socionom
- Egenföretagare
- Arbetsledare inom bygg / verkstad
- Försäkringshandläggare
- Ideella inom kvinnohus
- Coach
- Enhetschef, HVB-hem
- Receptionist, hotell
- Ideellt arbete inom missbruk
- Arbetsförmedlare
- Behandlingsassistent
- Verksamhetsutvecklare
- Studerande (socionomprogrammet)
Tidigare kunder - företag














