Årets höjdpunkt! (en återblick av årets MINT forum, en internationell MI-konferens)

Det finns många bra saker i världen. En sak är att känna sig som del av något större. Att höra till i en grupp. Och känslan av att vara verkligt intresserad av någonting.

Den 18 januari 2021 öppnades de allra första digitala dörrarna till MINT forum upp. 537 personer från hela världen kunde då se fram emot att mötas i 40 workshops, mingel och chatrum de resterande dagarna av januari.

Resterande del av detta inlägg kommer att handla om MINT forum, ett axplock av vad som erbjöds och jag deltog i samt lite innehåll och mina tankar. Det blir en övergripande överblick, som dessutom är helt subjektiv från min sida. Jag vill skriva så mycket mer, och det kanske blir något mer inlägg framöver, särskilt kopplat till de olika sessionernas teman.

Längst ned i detta inlägg skriver jag om det som möjligen kommer vara årets höjdpunkt för mig! Jag hade turen att få coacha upphovspersonen till MI – Bill Miller i en övningsrunda. Tänk dig själv, nog för att jag nu utövat, lärt ut och in MI i tio år, fick coacha en av de personer som skapat denna fantastiska samtalsmetod och forhållningssätt. Scrolla ned direkt om du endast vill läsa om det.

MINT och forumet

Akronymen MINT står för Motivational Interviewing Network of Trainers. Det är en internationell organisation som består av MI-tränare som genomgått en utbildning genom MINT Inc för att utbilda, träna och handleda professionella i samtalsmodellen Motiverande samtal (MI). Läs mer här.

MINT forum är en (vanligtvis) årlig träff för alla MINT:are där en får chansen att nätverka, lära sig nytt, ta del av aktuell forskning, idéer, tips och tankar från andra MINTare. Talarna är också ofta tillika forskare, författare, experter på ett område eller två.

27 timmar MI!

Jag deltog i 15 föreläsningar och workshops samt lite annat smått och gott som fanns på schemat i sammanlagt 27 timmar!

Många härliga timmar och jag tänkte att jag gör ett urval av de ämnen som jag lyssnade på och deltog i. Jag har kortat titlarna något, för att visa på essensen av föreläsningen.

ALLA föreläsningar listade nedan är kopplade till MI även om det inte står här i mina något förkortade och förtydligande titlar. Alltså, står det ”Compassion” så hette den föreläsningen egentligen ”Motivational Interviewing: Bringing Compassion To The World”. Men jag har valt att korta ner för enkelhets skull.

 • Compassion ( översatt medkänsla eller välvilja)
 • Förändringsprat, (hur framkalla och hur använda i samtal)
 • Laugh, listen and learn
 • Building emotional resilience (hur bygga känslomässig motståndskraft)
 • Visualisering som lärandeverktyg
 • Cultural humility (direktöversatt: kulturell ödmjukhet)
 • MI och positiv psykologi
 • Lära ut MI genom berättande
 • Debriefing (återkoppling efter MI-övningar)
 • MI i ledarskap
 • MI och AI (artificiell intelligens)

Dessa sessioner pågick hela tiden parallellt med andra. Varje deltagare fick alltså göra ett val inför forumet, vilka föreläsningar en ville delta på. Detta, och att för mig ett pass pågick kl 01-05 en natt, gör att jag har minst lika många att kika på i efterhand. Så ungefär en sådär 25-30 timmar till att förkovra mig i! Det känns underbart och som att jag vill plöja allt här och genast.

Här kommer vi till det härliga i att känna sig verkligt intresserad av något. Jag brinner för samtal, möten med människor, forskning inom ämnet, att lära ut, ge övningar och själv delta på föreläsningar och övningar.

För att inte bli alltför långdragen just denna gång, samt för att faktiskt få ut detta blogginlägg alls, så väljer jag att just nu inte gå in på de olika titlarna. Framöver kommer säkerligen flera inlägg kopplade till de olika föreläsningarna och workshopen. Inte just nu dock.

Är det så att du är intresserad av att veta mer om min högst personliga upplevelse av MINT forum går det ypperligt fint att kontakta mig här eller här.

Årets höjdpunkt

Bild från 2019, MINT TNT i Tal

Under ett av de inledande passen under forumet pratade Stein Steindl (tips, kolla upp honom!) om Compassion/medkänsla. Det var (för mig) en otroligt givande föreläsning som också blandade övning och gruppsamtal, interaktion via chatten på Zoom med forskning, kunskap och en bra berättarröst. Två gånger delades vi in i grupprum (break out rooms). Jag hamnade i en liten grupp med en Gabriel från Canada samt med Bill Miller från USA.

För er som har koll på MI, vet ni att Bill Miller alltså är en av de två som grundade MI på 90-talet. Av en slump föll det sig också så att jag blev MI-coach och Miller personen som skulle coachas, ”klient”. Känslan var helt galet surrealistiskt och roligt och underlig!

Jag skulle alltså MI-coach den person som SKAPAT MI. En otroligt skum känsla.

Ämnet i MI-coachningen var compassion, såsom ämnet på träffen. Men självklart berättar jag inte mer i detalj än så, vad som sades. Vi fick ett gäng minuter till samtalet, och sedan några minuter att prata igenom hur det kändes och hur det gått.

Miller var otroligt ödmjuk och rakt igenom en MI-personlighet som kändes som att han lever som han lär. Jag beundrar honom för de båda sakerna. Han sade ”You’re good at this” och japp, MINT forum var helt galet bra 27 timmar och coachningen med Miller var min höjdpunkt! Och kanske årets händelse 2021! Vilken start!

Några dagar senare mailade jag till honom. För att tacka för hans fina approach gentemot mig. (Jag är en ”nybörjare”, alltså, jag har hållit på med MI i 10 år, men jämfört med honom så…) Tacka för coachningen och följa upp lite av det som nämnts under vårt grupparbete. Och så ville jag kolla av att det var okej för mig att skriva om detta. Det var det.

Så tack Miller. Och tack alla andra över 500 personer som jag träffat tidigare, nya bekantskaper, som jag inte hann prata med och ni som lärde mig massa!